pridať firmu do katalógu

Kategórie

Najnovšie firmy v katalógu

Autorenta BB,s.r.o.

Mesto: Banská Bystrica
Autorenta - váš spoľahlivý…

Ideal center, spol. s r.o.

Mesto: Matejovce
práškové lakovanie

AJS PARTS

Mesto: Warszawa
velkosklad autodílů

Auto: Pôžičky, úvery, leasing

Mesto: Záhorská Bystrica
Pôžičky, úvery, leasing

www.xenonyBN.sk

Mesto: Bánovce nad Bebravou
Xenóny, Bixenón, projektory,…

Najviac si pozeráte tieto firmy

Najlacnejší Pneuservis Nonstop v Bratislave

Mesto: Ružinov
Najlacnejší pneuservis v…

COBRA TUNING s.r.o.

Mesto: Vrakuňa
predaj tuning a autodoplnkov

AGROBAZÁR - VEĽKÉ RAŠKOVCE

Mesto: Oborín
Naša firma sa zaoberá nákupom…

SHELL Slovakia, s.r.o.

Mesto: Bratislava
Prevádzkovanie siete…

Autovrakovisko Vojkov

Mesto: Říčany u Prahy
kompletní sortiment…
autoadresar.eu

Zaujímavé odkazy

DEMI-Finance.sk

Autosklo JUMAZ.sk

VIP - čistiaci servis

Nissan Pathfinder: starý dobrý známy s novým silným motorom 3.0 dCi V6

Nissan Pathfinder sa u nás predáva už takmer šesť rokov a s pokojným svedomím môžeme povedať, že za túto dobu si dokázal získať skutočne obdivuhodné množstvo zákazníkov, ktorí ocenia jeho robustnosť a jazdné vlastnosti na cestách i mimo nich...

V Nissane sa rozhodli ísť ešte ďalej a dorovnať možný konkurenčný náskok jemnými vzhľadovými úpravami, posilneným agregátom 2,5 dCi, a aby toho nebolo málo, tak aj úplne novým trojlitrovým vznetovým šesťvalcom, ktorý sme si mali možnosť vyskúšať.

 

PRVÉ DOJMY

Naše prvé dojmy z predstavovanej novinky boli predovšetkým veľmi pozitívne. Samozrejme bolo to iné ako keď vám niekto predstavuje úplne nový model, na pomerne konzervatívne línie modelu Pathfinder sme už predsa zvyknutí, špecifikum tohto modelu však spočíva v jeho v zaradení, nie je to typické SUV, nie je to typický off-road.
Vzhľadom vzbudí záujem aj po šiestich rokoch, o čom sme sa mali možnosť aj na vlastnej koži presvedčiť – stačilo sa s ním len niekde ukázať a zvedavci sa vždy našli.

VZHĽAD

Ako sme naznačili už v predošlom odstavci, revolúciu nečakajte, inak budete sklamaní. Dizajnéri dopriali modelu Pathfinder oblejší predný nárazník, ktorý vozidlo predlžuje takmer o celých 80 mm, čo je už samozrejme rozdiel, ktorý si pozornejší záujemca určite všimne. Opticky nabral Pathfinder aj do šírky vďaka novej maske chladiča a jemne prepracovanej kapote, vpredu na nás čaká ešte nová optika xenónových svetlometov, ktorou môžeme zoznam zmien na prednej časti skončiť. Naopak, jedinou zmenou v zadnej časti je nový nárazník, ktorý však len veľmi ťažko odlíšite od toho predošlého. Ďalšie zmeny nastali vo výbave, kde pribudli nové prvky ako audiosystém Bose, prepracovaná satelitná navigácia a parkovacia kamera. Všetky tieto tri prvky sa v nami testovanej verzii objavili a mali sme ich možnosť vyskúšať, teraz si však doň poďme sadnúť a naštartovať.

INTERIÉR

Hodnotenie interiéru je do veľkej miery vecou vkusu. Interiér v modeli Pathfinder na nás pôsobil relatívne stroho (a nezachránil to ani veľký displej), ale na druhej strane nám zoznamovanie s ovládacími prvkami a tlačidlami trvalo naozaj veľmi krátko. Vo vnútri má všetko svoje miesto a svoj účel plní rozhodne na jednotku. Sedíte v pohodlných sedadlách a všade okolo seba máte miesta skutočne požehnane. A to sa netýka len cestujúcich vpredu, ale aj vzadu. Okrem toho poskytuje Pathfinder aj tretí rad sedadiel s dvoma „núdzovými“ sedadlami, cestovanie na ktorých bude mať od pohodlnosti a komfortu síce veľmi ďaleko, ale na krátke trasy a pri neočakávaných udalostiach sa môže táto vymoženosť veľmi hodiť. Ak však necháte tieto sedadlá sklopené v podlahe, počítajte s batožinovým priestorom 515 litrov. Okrem iného Japonci ani v tomto prípade nezostali svojej povesti nič dlžní a Pathfinder vás ohúri množstvom odkladacích priestorov. Ďalšou možnosťou je sklopiť aj druhý rad sedadiel, čím vznikne veľkorysá rovina siahajúca až po sedadlo šoféra a spolujazdca, navyše vďaka bezkonkurenčne nízkej nakladacej hrane doň naložíte takmer všetko. Takže ako rodinný „sťahovák“ Pathfinder bez nejakých väčších kompromisov poslúži.

MOTOR

Novinka v ponuke agregátov je upravený trojlitrový turbodiesel V9X vyvíjaný v spolupráci s Renaultom. Trojlitrový vznetový šesťvalec preplňovaný turbom s výkonom 170 kW/231 koní sa nám do tohto auta nejakým spôsobom prirodzene hodí, po predstavení sa síce vynorilo niekoľko pochybností, či bude tento agregát stačiť na dynamický pohyb tohto relatívne ťažkého auta (2,2 t). Ale tie sa po prvom pridaní plynového pedálu rozplynuli a zostal už len veľmi dobrý pocit z jazdy, ktorý k úžasnému zážitku rozhodne nemá ďaleko. Hodnota maximálneho krútiaceho momentu je 550 Nm, pričom už od 1 500 ot./min. máte k dispozícii 500 Nm, čo je rozhodne cítiť. Za volantom máte všetko pekne pod kontrolou, vysoký posed vám zaručuje perfektný výhľad, silný motor pod kapotou zas dostatočnú výkonnostnú rezervu. Je tu ale jedno „ale“. Istú výčitku by sme mohli uštedriť 7-stupňovej automatickej prevodovke, ktorá sa síce nespráva až tak zle alebo veľmi spomalene, ale jednoducho to niekedy nie je ono. Automat niekedy, najmä pri akcelerácii, drží otáčky motora zbytočne vysoko a taktiež aj pri predbiehaní musíte rátať s jeho mierne oneskorenou reakciou. Za uvedené neduhy prevodovky musíme dať v našom hodnotení body dole, ale ak by bolo radenie trochu prepracovanejšie, potom by sme mohli bez problémov označiť jazdu a pocit z jazdy za úplne vynikajúce. Dodajme ešte, že maximálna rýchlosť deklarovaná výrobcom je rovných 200 km/h a keďže sme v redakcii všetci slušní šoféri a na nemecké diaľnice sme to mali ďaleko, „dvestovku“ sme bohužiaľ nevyskúšali ;-). Zato zo zrýchlenia z nuly na 100 km/h za 8,9 sekúnd sme mali radosť niekoľkokrát, vzhľadom k hmotnosti a rozmerom, je to hodnota veľmi slušná.

 

JAZDNÉ VLASTNOSTI

Čo sa týka jazdných vlastností, ak ste zvyknutí na osobné autá, Nissanu Pathfinder sa nemusíte vôbec báť. Karoséria sa síce pri ostrejších prejazdoch zákrutami mierne nakláňa, čo je aj vzhľadom k rozmerom pochopiteľné, ale stopu na ceste aj v takýchto situáciách hravo udrží. Jazdný komfort sa nám veľmi pozdával, auto si bez problémov poradí s priečnymi nerovnosťami na ceste a počas jazdy aj pri vyšších rýchlostiach bude v interiéri panovať vcelku nízka hladina okolitého hluku, vzhľadom teda na pomery dieselových agregátov v tejto kategórii. Nissan Pathfinder nerozhádžu ani porozbíjané cesty a jazda na tradične „kvalitných“ slovenských komunikáciách je nadpriemerne komfortná.

Ak však chcete vidieť ozajstný potenciál tohto modelu, zíďte zo spevnených asfaltiek na lesné cesty, či lúky, s ktorými si ale tento model, aj vďaka svojej svetlej výške 216 mm hravo poradí. V náročnejšom teréne budete možno trochu nešťastní z nezávislého zavesenia kolies, avšak tento aspekt sa Nissan snažil vykompenzovať aspoň elektronickou uzávierkou diferenciálu s tromi režimami, no kriticky treba priznať, že zázraky sa od tejto uzávierky očakávať nedajú. Neznamená to však, že v náročnom teréne vás Pathfinder zradí, a že zvládne len zjazd zo „somárskej lúky“, možno len nebude natoľko dobrým spoločníkom ako niektoré off-roady.

SPOTREBA A VÝBAVA

Výrobca deklaruje kombinovanú spotrebu 9,3 l/100 km, čo sa nám ale udržať nepodarilo. S Pathfinderom sme jazdili aj svižnejšie, no napriek tomu sme udávanú spotrebu „prešvihli“ zhruba o 0,5 l/100 km. Udávaná spotreba v meste je 12,4 l/100 km, čo sa nám taktiež nepodarilo „podliezť“, ale rozdiel s údajom na palubnom počítači bol len 0,3 l/100 km, takže pri istej dávke sebadisciplíny a trpezlivosti veríme, že aj v praxi sa dá dosiahnuť výrobcom udávaná hodnota.

Ešte v úvode článku sme vám spomenuli, že sme v zapožičanom vozidle mali k dispozícii všetky tri nové prvky doplnkovej výbavy. Prepracovaná satelitná navigácia nás síce zopárkrát slušne poplietla a vytknúť by sme jej mohli trochu neintuitívne ovládanie, ktoré nezachráni ani dotyková obrazovka. Naopak desať - reproduktorový audiosystém Bose poteší všetkých hudobných nadšencov svojím čistým prejavom. Ak si však na takéto veci práve nepotrpíte, zaobídete sa úplne v pohode aj bez neho. Čo by sme ale veľmi odporúčali je parkovacia kamera, ktorá vám verne zobrazí situáciu za vami. Tohto šikovného pomocníka sme viackrát využili, keďže výhľad dozadu je skutočne veľmi obmedzený a parkovanie s týmto mastodontom si vyžaduje určitú dávku zručnosti. Prečo si teda situáciu neuľahčiť?

DOJMY Z NISSANU PATHFINDER

Naše dojmy po testovaní vynoveného Nissanu Pathfinder boli veľmi pozitívne. Sviežejší dizajn síce určite nie je tým, čo vás hneď nadchne, ale ten vnútorný priestor a variabilita si zaslúžia jednotku s hviezdičkou. Interiér je síce strohý a plasty na „európsky vkus“ trochu tvrdé, ale na druhej strane je tu všetko prehľadne zoradené a je len otázkou krátkeho času, kedy sa spriatelíte s ovládacími prvkami. Motor je svižný a rozhodne vás nesklame. Škoda však niekedy veľmi podivných reakcií sedemstupňového automatu. Jazdné vlastnosti tiež môžeme hodnotiť kladne, či už na cestách alebo v stredne náročnom teréne. Vyzdvihnúť môžeme veľmi dobré odhlučnenie kabíny a skvelé tlmenie priečnych nerovností. Nissan Pathfinder je natoľko špecifický, že len ťažko by sme ho mohli zaškatuľkovať do niektorej z kategórii, ani zďaleka to nie je typické SUV, no na druhej strane to tiež nie je čistý off-road. Skôr je to niečo medzi tým. Ak hľadáte spoľahlivé, komfortné a priestranné auto s možnosťou vyjsť si z času na čas aj do terénu, výberom tohto auta chybu naozaj nespravíte.

zdroj: www.tuning.sk

Fotogaléria

Odporúčame

  • Procar-Motorsport s.r.o.
  • jumaz



totalmoney-affiliate

Novinky e-mailom

Chcem byť informovaný e-mailom o zľavách a novinkách.