pridať firmu do katalógu

Kategórie

Najnovšie firmy v katalógu

Autorenta BB,s.r.o.

Mesto: Banská Bystrica
Autorenta - váš spoľahlivý…

Ideal center, spol. s r.o.

Mesto: Matejovce
práškové lakovanie

AJS PARTS

Mesto: Warszawa
velkosklad autodílů

Auto: Pôžičky, úvery, leasing

Mesto: Záhorská Bystrica
Pôžičky, úvery, leasing

www.xenonyBN.sk

Mesto: Bánovce nad Bebravou
Xenóny, Bixenón, projektory,…

Najviac si pozeráte tieto firmy

Najlacnejší Pneuservis Nonstop v Bratislave

Mesto: Ružinov
Najlacnejší pneuservis v…

COBRA TUNING s.r.o.

Mesto: Vrakuňa
predaj tuning a autodoplnkov

AGROBAZÁR - VEĽKÉ RAŠKOVCE

Mesto: Oborín
Naša firma sa zaoberá nákupom…

SHELL Slovakia, s.r.o.

Mesto: Bratislava
Prevádzkovanie siete…

Autovrakovisko Vojkov

Mesto: Říčany u Prahy
kompletní sortiment…
autoadresar.eu

Zaujímavé odkazy

DEMI-Finance.sk

Autosklo JUMAZ.sk

VIP - čistiaci servis

Vyskúšali sme za Vás Hyundai i40 1,7 CRDi

Hyundai i40 1.7 CRDi 100 kW MT

Útok na strednú triedu

 

Kórejské automobilky v posledných dvoch-troch rokoch spôsobujú na európskom automobilovom trhu podobný rozruch ako čerstvo nasadené šťuky do kaprového rybníka. Značka Hyundai sa už v minulosti pokúsila uspieť na našom kontinente aj v strednej triede, ale s typom Sonata sa jej to nepodarilo.

 

Vlani však prišla s typom i40 a táto náhrada Sonaty už nie je bez šance na obchodný úspech. Po modeli s karosériou kombi, ktorý sme skúšali vlani sme tento rok vyskúšali dva takmer identické modely s karosériou sedan. Hyundai odvážne dáva do popredia ponuky motorov pre i40 miesto v tejto triede obvyklých dvojlitrových motorov vznetové 1,7 CRDi s najväčším výkonom 85 alebo 100 kW.

 

V ponuke sú pravdaže aj zážihové motory, so zdvihovým objemom 1,6 alebo 2,0 l. Všetky tri nami doteraz skúšané modely poháňal vznetový motor 1.7 CRDi s výkonom 100 kW. Tento rok skúšané sedany sa líšili len prevodovkami. Hyundai i40 od začiatku vyvíjali ako auto prioritne určené pre európsky trh.

 

Dizajn i väčšina konštrukčných prác sú preto dielom európskeho dizajnového a vývojového centra značky Hyundai. Interiér sedanu sa od kombi, ktoré sme skúšali vlani, líši len v zadnej časti, za strednými stĺpikmi karosérie. Nastupovanie na zadné sedadlá nie je komplikovanejšie ako pri kombi. V pozdĺžnom smere sa ani nedali očakávať iné pomery, keďže rázvor náprav je rovnaký, príjemné je, že dozadu mierne sa zvažujúca strecha sedanu ani príliš neubrala z voľného priestoru nad hlavami vzadu sediacich cestujúcich.

 

Podvozok i40 už má plnohodnotné kvalitatívne parametre automobilov strednej triedy väčšiny európskych výrobcov, na vodiča nečakajú žiadne nemilé prekvapenia pri zmene smeru jazdy alebo pri prudkom brzdení. Prepĺňaný vznetový motor 1.7 CRDi sa nám viacej páčil v kombinácií so 6-stupňovou ručne ovládanou prevodovkou. Do otáčok 1800 za minútu nie je príliš agilný a tak pri potrebe prudšie zrýchľovať automatická prevodovka podraďuje, ale nie tak rýchlo, ako by sme si to predstavovali.

 

Takže aj zrýchlenie pri predchádzaní pomalších vozidiel sa nám zdalo byť bezpečnejšie pri ručne ovládanej prevodovke. Prejavuje sa to aj v oficiálnych informáciách výrobcu, keď sedan so 6-stupňovou ručne ovládanou prevodovkou zrýchľuje z 0 na 100 km za 10,6 s, so 6-stupňovým „automatom“ za 12 sekúnd.

 

Model s automatickou prevodovkou je na tom horšie aj v spotrebe nafty, v kombinovanej prevádzke o 0,9 l/100 km , v mestskej prevádzke je na tom horšie takmer o 2 litre. Elektrická parkovacia brzda aj v sedane podobne ako v kombi šetrí priestorom na stredovej konzole. Osobne sa nám tento trend nepáči, dôvody uvedieme niekedy inokedy.

 

Prístrojový panel SUPERVISION má vynikajúce modro-biele podsvietenie dvoch veľkých a ľahko čitateľných analógových prístrojov. Hyundai i40 dokáže rovnocenne súťažiť s konkurenciou aj rozsahom bezpečnostnej a komfort zlepšujúcej výbavy.

 

Sedan Hyundai i40 1.7 CRDi MT s ručne ovládanou šesťstupňovou prevodovkou a úrovňou výbavy Premium sa predáva za 30 990 eur. Cena rovnakého modelu, ale s automatickou prevodovkou je 33 280 eur.

 

VÝROBCOM UVÁDZANÉ PARAMETRE

 

Motor: 4-valcový, 16-ventilový prepĺňaný vznetový, vstrekovací systém common rail, ventilový rozvod 2xOHC, kompresný pomer 17:1, zdvihový objem 1685 cm3, najväčší výkon 100 kW pri 4000 ot./min., krútiaci moment 325 pri 2000 až 2500 ot./min.

 

Prevody: (1) 6-stupňová ručne prevodovka, pohon kolies prednej nápravy. (2) 6-stupňová automatická, pohon kolies prednej nápravy.

 

Podvozok: predné kolesá zavesené na dvojiciach priečnych ramien a pružiacej vzpere, priečny skrutný stabilizátor, zadná viacprvková náprava, vinuté pružiny, kotúčové brzdy, vpredu s ventilovanými kotúčmi, hrebeňové riadenie s posilňovačom, stopový priemer otáčania 11 m, pneumatiky rozmeru 225/45 R 18.

 

Karoséria: 5-dverová, 5-miestna typu sedan

 

Rozmery, hmotnosti, objemy: d/š/v 4740/1815/1470 mm, rázvor náprav 2770 mm, rozchod kolies vpredu/vzadu 1591/1597 mm, pohotovostná/celková hmotnosť (1) 1557/2080 kg, (2) 1576/2100 kg, objem batožinového priestoru 503 l, objem palivovej nádrže 70 l.

 

Prevádzkové vlastnosti: najväčšia rýchlosť (1) 201 km/h, (2) 197 km/h ,zrýchlenie z 0 na 100 km/h (1) za 10,6 s, (2) za 12 s ,spotreba nafty v mest./mimomest. cykle/kombinovanej prevádzke (1) 5,9/4,6/5,1 l/100 km, (2) 7,6/5,1/6 l/100 km, CO2 144 g/km.

 

zdroj: www.mot.sk

Fotogaléria

Odporúčame

  • Procar-Motorsport s.r.o.
  • jumaz



totalmoney-affiliate

Novinky e-mailom

Chcem byť informovaný e-mailom o zľavách a novinkách.