pridať firmu do katalógu

Kategórie

Najnovšie firmy v katalógu

Autorenta BB,s.r.o.

Mesto: Banská Bystrica
Autorenta - váš spoľahlivý…

Ideal center, spol. s r.o.

Mesto: Matejovce
práškové lakovanie

AJS PARTS

Mesto: Warszawa
velkosklad autodílů

Auto: Pôžičky, úvery, leasing

Mesto: Záhorská Bystrica
Pôžičky, úvery, leasing

www.xenonyBN.sk

Mesto: Bánovce nad Bebravou
Xenóny, Bixenón, projektory,…

Najviac si pozeráte tieto firmy

Najlacnejší Pneuservis Nonstop v Bratislave

Mesto: Ružinov
Najlacnejší pneuservis v…

COBRA TUNING s.r.o.

Mesto: Vrakuňa
predaj tuning a autodoplnkov

AGROBAZÁR - VEĽKÉ RAŠKOVCE

Mesto: Oborín
Naša firma sa zaoberá nákupom…

SHELL Slovakia, s.r.o.

Mesto: Bratislava
Prevádzkovanie siete…

Autovrakovisko Vojkov

Mesto: Říčany u Prahy
kompletní sortiment…
autoadresar.eu

Zaujímavé odkazy

DEMI-Finance.sk

Autosklo JUMAZ.sk

VIP - čistiaci servis

Vyskúšali sme za Vás Kia Rio

Tretia generácia automobilu Kia Rio patrí do triedy malých áut, v ktorej je na európskom trhu mimoriadne veľká konkurencia. Nové Rio s celkovou dĺžkou mierne nad 4 metre patrí v triede k najväčším.

 

Aj dĺžkou rázvoru náprav 2570 mm už vlastne siaha do sfér automobilov nižšej strednej triedy. Vďaka tomu aj priestor v kabíne nového Ria je podobný ako v o triedu väčších autách, teda z nižšej strednej triedy. A tam už nie je prekvapením, ak výrobca ponúka okrem zážihových motorov aj vznetové.

 

Pre Rio sú teraz v ponuke dva, 1.1 CRDi a 1.4 CRDi. Vyskúšali sme Rio poháňané menším z nich. Skúšaný model mal najvyššiu úroveň výbavy EX, rovnakú ako malo Rio poháňané zážihovým motorom 1.2 D-CVVT vyladeným na najväčší výkon 63 kW, o ktorom sme písali v poslednom minuloročnom vydaní časopisu. Opäť sme oceňovali vydarené dizajnérske stvárnenie nového Ria, ktoré napriek športovému strihu pri pohľade zvonka poskytuje posádke prekvapujúco priestranný interiér.

 

V porovnaní s modelom skúšaným v závere minulého roka sme v ňom nenašli nič nové. Interiér je dostatočne priestranný a dostatočne vybavený na to, aby nové Rio mohlo plniť aj úlohu „rodinného“ auta v málopočetných rodinách. Priznávame, že so „základným“ 1,2-litrovým zážihovým motorom by sme ho ako rodinné auto mali radšej ako s malým vznetovým motorom. I keď tento vznetový trojvalec vyniká malou spotrebou paliva a pracuje celkom kultivovane. Aj keď má slušný najväčší krútiaci moment 170 Nm, ktorý by mal byť k dispozícii už od 1500 otáčok za minútu, ak treba v hustej premávke často meniť rýchlosť jazdy, vhodnejšie je držať otáčky na úrovni 2000 za minútu a zrýchľovať z nich.

 

Potom pri hlbšie stlačenom pedáli akcelerácie otáčky ochotne rastú aj vtedy, keď už ručička otáčkomera prenikla do červeného poľa na stupnici. Nad 3000 otáčok už posádka počuje, že auto poháňa vznetový trojvalec, i keď to nie je protivný zvuk – a o prieniku nejakých vibrácií od motora niet ani chýru.

 

Menší zdvihový objem treba pri potrebe prudšie meniť rýchlosť jazdy smerom nahor kompenzovať podraďovaním na nižšie prevodové stupne. Ale aj to má svoje limity, o čom svedčí aj výrobcom uvádzaný čas potrebný na dosiahnutie rýchlosti 100 km/h z pokoja. Rio s týmto motorom to zvláda za 16,1 s. Preto sme v nadpise uviedli, že je to variant pre trpezlivých vodičov, ktorí ak potrebujú prísť autom niekde na stanovený čas, sa nevydajú na cestu „na poslednú chvíľu“.

 

Odmenou za pokojný spôsob jazdy je skutočne malá spotreba nafty – pri takomto štýle sme aj v meste jazdili „za menej“ ako 4 l/100 km. Základná cena verzie s motorom 1.1 CRDi je 11 960 eur, s výbavou EX je to 12 990 eur.

 

Nami skúšaný model mal ešte príplatkový balík 4 za 1890 eur, ktorý obsahoval Bluotooth, automatickú klimatizáciu, tempomat, slnečné clony so svetlom, zadné cúvacie snímače, bezkľúčový prístup a štartovanie Smart key, LED balík, ukazovateľ stavu kvapaliny v ostrekovači, ohrievanie predných sedadiel ako aj volantu a prístrojovú dosku s podsvietením Supervision.

 

VÝROBCOM UVÁDZANÉ PARAMETRE

 

Motor: 3-valcový, 12-ventilový vznetový, ventilový rozvod 2xOHC, kompresný pomer 16:1, zdvihový objem 1120 cm3, najväčší výkon 55 kW pri 4000 ot./min., krútiaci moment 170 Nm pri 1500 až 2750 ot./min.

 

Prevody: 6-stupňová ručne ovládaná prevodovka, pohon kolies prednej nápravy.

 

Podvozok: predné kolesá zavesené na vzperách McPherson a spodných trojuholníkových ramenách, priečny skrutný stabilizátor, zadná vlečená náprava so skrutne pružnou priečkou, vinuté pružiny, kotúčové brzdy, vpredu s ventilovanými kotúčmi, hrebeňové riadenie s elektrickým posilňovačom, obrysový priemer otáčania 10,4 m, pneumatiky rozmeru 195/55 R-16.

 

Karoséria: 5-dverová, 5-miestna typu hatchback.

 

Rozmery, hmotnosti, objemy: d/š/v 4045/1720/1455 mm, rázvor náprav 2570 mm, rozchod kolies vpredu a vzadu 1521/1525 mm, pohotovostná/celková hmotnosť 1191/1640 kg, svetlá výška 140mm, objem batožinového priestoru 288/923 l, objem palivovej nádrže 43 l.

 

Prevádzkové vlastnosti: najväčšia rýchlosť 158 km/h, zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 16,1 s, spotreba nafty v mest./mimomest. cykle/komb. prevádzke 3,9/3,3/3,6 l/100 km, CO2 102 g/km.

Fotogaléria

Odporúčame

  • Procar-Motorsport s.r.o.
  • jumaz



totalmoney-affiliate

Novinky e-mailom

Chcem byť informovaný e-mailom o zľavách a novinkách.