pridať firmu do katalógu

Kategórie

Najnovšie firmy v katalógu

Autorenta BB,s.r.o.

Mesto: Banská Bystrica
Autorenta - váš spoľahlivý…

Ideal center, spol. s r.o.

Mesto: Matejovce
práškové lakovanie

AJS PARTS

Mesto: Warszawa
velkosklad autodílů

Auto: Pôžičky, úvery, leasing

Mesto: Záhorská Bystrica
Pôžičky, úvery, leasing

www.xenonyBN.sk

Mesto: Bánovce nad Bebravou
Xenóny, Bixenón, projektory,…

Najviac si pozeráte tieto firmy

Najlacnejší Pneuservis Nonstop v Bratislave

Mesto: Ružinov
Najlacnejší pneuservis v…

COBRA TUNING s.r.o.

Mesto: Vrakuňa
predaj tuning a autodoplnkov

AGROBAZÁR - VEĽKÉ RAŠKOVCE

Mesto: Oborín
Naša firma sa zaoberá nákupom…

SHELL Slovakia, s.r.o.

Mesto: Bratislava
Prevádzkovanie siete…

Autovrakovisko Vojkov

Mesto: Říčany u Prahy
kompletní sortiment…
autoadresar.eu

Zaujímavé odkazy

DEMI-Finance.sk

Autosklo JUMAZ.sk

VIP - čistiaci servis

Nebezpečné zlozvyky počas šoférovania

K najčastejším zlozvykom počas šoférovania jednoznačne patrí telefonovanie. Niektorí však zvládnu aj čo to zjesť či vypiť, poslať alebo prečítať sms a nežné polovičky aj upraviť make up alebo účes...

Auto nie je vaša pojazdná kancelária - pokiaľ nemáte vlastného šoféra. Takže činnosti ktorými vypĺňate častokrát dlhé cesty v aute aby ste nestrácali drahocenný čas, ako napríklad telefonovanie s kolegami alebo obchodnými partnermi či zákazníkmi, vás oberá o vašu pozornosť počas šoférovania.

V tom lepšom prípade je to len o pokute, lenže takouto chybou môžete spôsobiť nehodu na ceste. Stačí chvíľková nepozornosť, a nehoda môže mať aj tragické následky.

Telefonovanie, esemeskovanie, jedenie, pitie, fajčenie, u žien líčenie či horlivá diskusia so spolujazdcami patria zrejme k najčastejším zlozvykom vodičov. Mnoho činností robíme počas šoférovania automaticky, veď predsa robíme to stále a doteraz sa nič nestalo. Takže keď zazvoní telefón, automaticky ho zdvihneme ...

Ako to vidia dopravné hliadky?

Podľa vyhlášky sa má vodič plne venovať vedeniu vozidla a sledovať situáciu v cestnej premávke.

Ak napríklad ide vodič rýchlosťou 80 km/h alebo 90 km/h prejde za pár sekúnd niekoľko desiatok metrov. Matematicky tu platí, že čím vyššia rýchlosť, tým dlhší prejdený úsek. Samozrejme pri každej rýchlosti vozidla rozhodujú sekundy a pohotovosť vodiča ako na nečakanú prekážku alebo situáciu na ceste zareaguje.

Vo vyhláške sa tiež uvádza, že vodič nesmie používať telefón alebo vykonávať inú činnosť, ktorá nesúvisí s vedením vozidla. Pokuta, ktorú mu môže polícia za takýto priestupok dať je 60 eur. Telefonovanie je možné akurát s použitím handsfree súpravy.

Ešte horšie ako telefonovanie počas jazdy je podľa odborníkov esemeskovanie. Vodič pozerá na displej a to odláka jeho pozornosť od toho, čo sa deje na ceste ešte viac.

Čo ešte?

Prekročenie rýchlosti, agresívna jazda, nedodržiavanie vzdialenosti za vozidlami sú ďalšie nebezpečné zlozvyky. Práve v lete pribúdajú na cestách agresívni vodiči, ktorí ohrozujú nielen seba. Títo prevládajú najmä medzi mladšími vodičmi.

A iný zlozvyk – používanie bezpečnostných pásov či skôr ich nepožívanie je typický zase pre vodičov nad 55 rokov, alebo pri krátkych úsekoch cesty.

Podľa policajných zdrojov najčastejšie sa vodiči dopúšťajú priestupku prekročením najvyššej dovolenej rýchlosti či spôsobom svojej jazdy, pri predchádzaní alebo nedaním prednosti v jazde. Vodiči tiež často nepoužívajú bezpečnostné pásy, obsluhujú telefón za volantom a vozidlo majú v zlom technickom stave.

Na záver ...

Aj šoférovanie iba jednou rukou je vlastne zlozvyk, pretože vodič by mal mať z pohľadu bezpečnosti obidve ruky na volante.


 

Fotogaléria

Odporúčame

  • Procar-Motorsport s.r.o.
  • jumaz



totalmoney-affiliate

Novinky e-mailom

Chcem byť informovaný e-mailom o zľavách a novinkách.