pridať firmu do katalógu

Kategórie

Najnovšie firmy v katalógu

Autorenta BB,s.r.o.

Mesto: Banská Bystrica
Autorenta - váš spoľahlivý…

Ideal center, spol. s r.o.

Mesto: Matejovce
práškové lakovanie

AJS PARTS

Mesto: Warszawa
velkosklad autodílů

Auto: Pôžičky, úvery, leasing

Mesto: Záhorská Bystrica
Pôžičky, úvery, leasing

www.xenonyBN.sk

Mesto: Bánovce nad Bebravou
Xenóny, Bixenón, projektory,…

Najviac si pozeráte tieto firmy

Najlacnejší Pneuservis Nonstop v Bratislave

Mesto: Ružinov
Najlacnejší pneuservis v…

COBRA TUNING s.r.o.

Mesto: Vrakuňa
predaj tuning a autodoplnkov

AGROBAZÁR - VEĽKÉ RAŠKOVCE

Mesto: Oborín
Naša firma sa zaoberá nákupom…

SHELL Slovakia, s.r.o.

Mesto: Bratislava
Prevádzkovanie siete…

Autovrakovisko Vojkov

Mesto: Říčany u Prahy
kompletní sortiment…
autoadresar.eu

Zaujímavé odkazy

DEMI-Finance.sk

Autosklo JUMAZ.sk

VIP - čistiaci servis

Vláda schválila zmeny vo vydávaní cestovných dokladov

 Vláda schválila novelu zákona č. 647/2007 Z. z. o cestovných dokladoch, ktorá do slovenského právneho poriadku implementuje novelizované nariadenie Európskej únie upravujúce normy pre bezpečnostné znaky a biometriu v pasoch. Na základe nariadenia musí byť každý – teda aj maloletí – držiteľom vlastného cestovného dokladu. Deti tak už od 26. júna tohto roka nie je možné zapisovať do cestovných dokladov rodičov, resp. zákonných zástupcov.

Novela ďalej reaguje na potreby vyplývajúce z aplikačnej praxe.

S prihliadnutím na vek maloletých dôjde k úprave časovej platnosti ich cestovných dokladov

V súčasnosti sa cestovný pas platný 2 roky vydáva deťom mladším ako 5 rokov – navrhujeme, aby sa pas s platnosťou 2 roky vydával deťom mladším ako 6 rokov. Obdobne pasy platné 5 rokov, ktoré sa dosiaľ vydávajú deťom mladším ako 13 rokov, sa budú vydávať mladistvým mladším ako 16 rokov. Občanom starším ako 16 rokov sa budú vydávať pasy platné 10 rokov /dnes sa pasy s 10ročnou platnosťou vydávajú od 13 rokov/.

Nakoľko môže občan vlastniť dva cestovné doklady rovnakého druhu, navrhuje sa obmedziť platnosť druhého pasu na 5 rokov. Táto požiadavka vyplýva z hodnotiacej správy USA k Visa Waiver Program a je zaužívaná vo väčšine členských štátov EÚ.

Občanom, ktorým dočasne nie je možné zosnímať odtlačky prstov /napr. kvôli popáleniu/, sa budú vydávať pasy s platnosťou len 1 rok.

Cestovné doklady vydané na základe žiadosti podanej na zastupiteľskom úrade si budú môcť občania od budúceho roka prevziať aj doručením, nielen osobne na zastupiteľskom úrade. Návrh vychádza z potrieb ľudí žijúcich v zahraničí – sídla zastupiteľských úradov sú totiž v niektorých krajinách kvôli ich rozlohe ťažko dostupné /napr. USA, Kanada, Austrália/.

Navrhuje sa tiež zrušiť vykonávanie zmien v cestovnom doklade – zmeny údaja o titule, hodnosti, ťažkom zdravotnom postihnutí, o obmedzení či pozbavení spôsobilosti na právne úkony.

D
ôvodom sú vysoké finančné nároky na materiálno-technické vybavenie v porovnaní s počtom podaných žiadostí o vykonanie zmien údajov v dokladoch - vlani aj predvlani požiadalo o dodatočný zápis titulu do pasu 113 občanov.  Pokiaľ by si niekto chcel dať zapísať zmenu, bude musieť požiadať o vydanie nového cestovného dokladu.

Novela zákona o cestovných dokladoch upravuje aj výšku správnych poplatkov

Pri
prvej strate alebo odcudzení dokladu sa zníži zo štvornásobku príslušnej sadzby na dvojnásobok /napr. dospelý zaplatí namiesto 132 eur iba 66/.
Pri druhej strate alebo odcudzení dokladu opakovane v priebehu dvoch rokov sa z osemnásobku zníži na päťnásobok /dospelý tak zaplatí namiesto súčasných 264 eur iba 165/.

Menej sa bude platiť aj za urýchlené vydanie cestovného dokladu do dvoch pracovných dní – na trojnásobok príslušnej sadzby /dospelý zaplatí 99 eur namiesto terajších 132/.

Novela zavádza možnosť požiadať o vydanie cestovného dokladu do 10 pracovných dní, za dvojnásobok príslušnej sadzby /t.j. pre dospelého 66 eur/

Novelou sa mení aj zákon o občianskych preukazoch
 

Vzhľadom na problémy spojené s obstarávaním nových čistopisov občianskych preukazov s čipom, proces nastavenia personalizačných zariadení v Národnom personalizačnom centre a takisto s ohľadom na dostatočné zásoby čistopisov súčasných občianskych preukazov bude možné vydávať občianske preukazy bez čipu až do 28. februára 2013.

Novela zákona o cestovných dokladoch by mala byť účinná od 1. januára 2013.

 

zdroj: minv.sk

Odporúčame

  • Procar-Motorsport s.r.o.
  • jumaz



totalmoney-affiliate

Novinky e-mailom

Chcem byť informovaný e-mailom o zľavách a novinkách.