pridať firmu do katalógu

Kategórie

Najnovšie firmy v katalógu

Autorenta BB,s.r.o.

Mesto: Banská Bystrica
Autorenta - váš spoľahlivý…

Ideal center, spol. s r.o.

Mesto: Matejovce
práškové lakovanie

AJS PARTS

Mesto: Warszawa
velkosklad autodílů

Auto: Pôžičky, úvery, leasing

Mesto: Záhorská Bystrica
Pôžičky, úvery, leasing

www.xenonyBN.sk

Mesto: Bánovce nad Bebravou
Xenóny, Bixenón, projektory,…

Najviac si pozeráte tieto firmy

Najlacnejší Pneuservis Nonstop v Bratislave

Mesto: Ružinov
Najlacnejší pneuservis v…

COBRA TUNING s.r.o.

Mesto: Vrakuňa
predaj tuning a autodoplnkov

AGROBAZÁR - VEĽKÉ RAŠKOVCE

Mesto: Oborín
Naša firma sa zaoberá nákupom…

SHELL Slovakia, s.r.o.

Mesto: Bratislava
Prevádzkovanie siete…

Autovrakovisko Vojkov

Mesto: Říčany u Prahy
kompletní sortiment…
autoadresar.eu

Zaujímavé odkazy

DEMI-Finance.sk

Autosklo JUMAZ.sk

VIP - čistiaci servis

Vyskúšali sme za Vás Jaguar XF 2.2 i4D Luxury

Jaguar XF 2.2 i4D Luxury

 

Novinku automobilky Jaguar z roku 2008, typ XF, sme už s rôznymi motormi vyskúšali viackrát, prvý raz vo februári 2009. Auto s dodnes pôsobivým dizajnom poháňal 2,7-litrový vznetový motor s najväčším výkonom 172 kW. Pri nedávnej inovácii došlo aj k náhrade 3-litrového 6-valcového vznetového motora úspornejším 2,2-litrovým vznetovým štvorvalcom.

 

V porovnaní s modelmi pred modernizáciou má Jaguar XF teraz vpredu štíhlejšie reflektory, inak tvarované odvetrávacie otvory v predných blatníkoch i združené koncové svetlá zostavené kompletne zo svietiacich diód. V interiéri došlo k drobným štylistickým úpravám, najmä prístrojového panelu. Aj jeho tyrkysové podsvietenie nahradili klasickým, bielym. Schránka pred spolujazdcom už nemá tlačidlový snímač otvárania, veko schránky sa otvára mechanicky.

 

Na ovládanie väčšiny funkcií vozidla naďalej slúži dotykový displej. Najpodstatnejšou zmenou je však spomínaná výmena motorov v ponuke pohonných jednotiek pre tento typ. Nový vznetový štvorvalec 2.2D pochádza z koncernu PSA Peugeot-Citroën a do Jaguaru sa dostal ešte v časoch, keď táto britská značka bola pod kuratelou koncernu Ford. Je to už tretia generácia tohto motora, Jaguar na ňom tentoraz vraj zmenil až 60 % dielcov. Upraviť bolo treba blok pre pozdĺžnu zástavbu motora, nový je vstrekovací systém Bosch, nasávací trakt, či kvapalinou chladené turbodúchadlo Mitsubishi.

 

Použitie štvorvalcového motora je v Jaguari novinkou, aby nespôsoboval akustické alebo vibračné problémy, dostal tzv. aktívne uloženie v karosérii. V minulosti sme skúšali typ XF aj so šesťvalcovým trojlitrom. Ten mal väčší výkon (155 kW), ale ďalšia novinka, ktorú má model roku 2012, osemstupňová automatická prevodovka s hydrodynamickým meničom podľa nás takmer dokonale „zastrela“ úbytok maximálneho výkonu. Na našich cestách určite, pretože legálne nemôžeme jazdiť najväčšou rýchlosťou 240 km/h, čo umožňuje model s 3-litrovým motorom.

 

S 2,2-litrovým štvorvalcom výkonu 140 kW Jaguar XF zvláda rýchlosť do 225 km/h. Pri zrýchľovaní z 0 na 100 km/h je rozdiel v prospech výkonnejšieho šesťvalca neveľký: 8,1 s versus 8,5 s. Pri porovnaní spotreby nafty je dôvod zámeny motorov jasný - pôvodný motor spotrebuje v kombinovanej prevádzke 6,8 l/100 km, nový len 5,4 l/100 km. Od spotreby sa odvíja aj množstvo emisií kysličníka uhličitého, ktorého limity začnú byť pre automobilky už čoskoro vďaka uzneseniu Európskej komisie veľmi zaujímavé a komisiou dôsledne sledované.

 

Preraďovanie prevodov je také hladké, že pri ňom nedochádza takmer k žiadnej zmene rýchlosti. Riadiaca jednotka prevodovky reaguje veľmi rýchlo na zmenu rýchlosti jazdy a snaží sa prera5ovať tak, aby otáčky motora boli podľa možnosti v pásme 2000 až 3000 za minútu. Pod týmto rozmedzím je už zrýchľovanie slabšie, nad ním rastie spotreba nafty. Pri potrebe prudkého nárastu rýchlosti riadiaca jednotka prevodovky využije funkciu Multiple Downshift a bleskovo podradí na taký stupeň, pri ktorom otáčky motora razom skočia k hodnote 3000 za minútu.

 

Motor je pritom naozaj veľmi tichý. Reálne s ním možno v Jaguari XF dosahovať v kombinovanej prevádzke spotrebu len mierne nad 6 l/100 km. Jaguar XF 2.2 i4D sa predáva za cenu od 40 759 eur.

 

Nami skúšané auto malo viacero prvkov voliteľnej výbavy, napríklad vyhrievané predné sedadlá, Jet Morzine čalúnenie stropu, Bluetooth, predné a zadné parkovacie snímače, a jeho cena tak stúpla na 45 479 eur.

 

VÝROBCOM UVÁDZANÉ PARAMETRE

 

Motor: 4- valcový vidlicový, 16- ventilový prepĺňaný vznetový, ventilový rozvod 2x2xOHC, vstrekovací systém common rail, kompresný pomer 16:1, zdvihový objem 2179 cm3, najväčší výkon 140 kW pri 3500 ot./min., krútiaci moment 450 Nm pri 2000 ot./min.

 

Prevody: 8-stupňová automatická prevodovka, pohon kolies zadnej nápravy.

 

Karoséria: 4-dverová, 5-miestna typu sedan.

 

Rozmery, hmotnosti, objemy: d/š/v 4961/1877/1460 mm, rázvor náprav 2909 mm, rozchod kolies vpredu/vzadu 1559/1571 mm, minimálna svetlá výška 96 mm, pohotovostná/ celková hmotnosť 1897/2320 kg, objem batožinového priestoru 500 l, objem palivovej nádrže 68,1 l, pneumatiky rozmeru 245/45 R-18.

 

Prevádzkové vlastnosti: najväčšia rýchlosť 225 km/h, zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 8,5 s, spotreba nafty kombinovanej prevádzke 5,4 l/100 km, CO2 149 g/km.

Fotogaléria

Odporúčame

  • Procar-Motorsport s.r.o.
  • jumaz



totalmoney-affiliate

Novinky e-mailom

Chcem byť informovaný e-mailom o zľavách a novinkách.