pridať firmu do katalógu

Kategórie

Najnovšie firmy v katalógu

Autorenta BB,s.r.o.

Mesto: Banská Bystrica
Autorenta - váš spoľahlivý…

Ideal center, spol. s r.o.

Mesto: Matejovce
práškové lakovanie

AJS PARTS

Mesto: Warszawa
velkosklad autodílů

Auto: Pôžičky, úvery, leasing

Mesto: Záhorská Bystrica
Pôžičky, úvery, leasing

www.xenonyBN.sk

Mesto: Bánovce nad Bebravou
Xenóny, Bixenón, projektory,…

Najviac si pozeráte tieto firmy

Najlacnejší Pneuservis Nonstop v Bratislave

Mesto: Ružinov
Najlacnejší pneuservis v…

COBRA TUNING s.r.o.

Mesto: Vrakuňa
predaj tuning a autodoplnkov

AGROBAZÁR - VEĽKÉ RAŠKOVCE

Mesto: Oborín
Naša firma sa zaoberá nákupom…

SHELL Slovakia, s.r.o.

Mesto: Bratislava
Prevádzkovanie siete…

Autovrakovisko Vojkov

Mesto: Říčany u Prahy
kompletní sortiment…
autoadresar.eu

Zaujímavé odkazy

DEMI-Finance.sk

Autosklo JUMAZ.sk

VIP - čistiaci servis

Spomienka na leto :-)

 

Vačšine z nás sa leto spája so zaslúženou dovolenkou niekde v teple pri mori. Šťastnejší z nás si namiesto preplnených kufrov  do dovolenkovej destinácie prevezú i „kus“ vlastnej domácnosti. Áno, mám na mysli karavanistov. AUDIO International Slovakia ako importér značky Alpine prostredníctvom svojich zmluvných partnerov zabezpečuje multimediálnu výbavu pre karavany už niekoľko sezón. Čo všetko je možné do karavanu zabudovať Vám predstavím v tomto článku.

 

Montážna dielňa ALCAM z Galanty sa špecializuje na zložitejšie integrácie multimédií do vozidiel a patrí medzi odporúčané montážne dielne značky Alpine. Roman Keszeg ako majiteľ a hlavný montážnik v jednej osobe si vzal do parády tento obytný Ford.

 

Požiadavky.

Majiteľ vozidla požadoval okrem zabezpečovacích zariadení i zložitejšiu viaczónovú multimediálnu zostavu. Karavan totiž pri ceste za slnkom musí z hľadiska multimédií spĺňať viacero navzájom si odporujúcich požiadaviek.

 

Prvou je pohodlie vodiča a posádky pri presune na miesto dovolenky – tu je potrebné rádio s ovládaním na volante, kvalitné reproduktory, navigácia a pre zbytok posádky nekonečný počet DVD filmov na viacerých LCD obrazovkách.

 

Druhou je zabezpečenie zábavy na mieste pobytu – sem patrí okrem DVD a multimediálneho prehrávača(ktorý by mal zvládnuť okrem filmov i obrázky a hudbu) i prijímač DVB-T televízneho vysielania a satelitný prijímač. Toto všetko pre interiér i pre exteriér v prípade sedenia mimo auto na terase pod vysúvateľnou markízou.

 

Treťou požiadavkou je dokonale vyriešené ovládanie a prepínanie zdrojov zábavy a to samozrejme i mimo vozidlo.

 

Riešenie.

Roman z ALCAM-u má podobné riešenia zvládnuté a tak pre Ford navrhol kompletnú zostavu od renomovanej japonskej značky Alpine.

 

Hlavnú riadiacu jednotku tvorí 2DIN-ový multimediálny systém Alpine IVA-W502R, ktorý má okrem 7“ dotykovej obrazovky s vysokým rozlíšením zabudovanú DVD/CD/mp3/DivX mechaniku a naviac USB vstup. Táto jednotka zároveň dovoľuje plnohodnotne ovládať dve zóny zábavy nezávisle od seba, takže zatiaľ čo vodič počúva rádio a naviguje podľa GPS navigácie na displeji, zbytok posádky na ďalších monitoroch môže pozerať film alebo TV.

 

Pre pohodlie vodiča je vo vozidle zabudovaný  bluetooth modul pre hands-free telefonovanie Alpine KCE-400BT, navigačný modul Alpine NVE-M300P a viacpohľadová cúvacia kamera Alpine HCE-C200R. Hlavná jednotka je ovládaná buď dotykovo cez IVA alebo cez pôvodné tlačidlá na sériovom volante prostredníctvom adaptéru Alpine APF-S101FO. Takto je zabezpečené, že väčšinu základných funkcií má vodič doslova „na dosah“ ruky.

 

Po výmene sériového autorádia za multimediálny kombajn od Alpine prišla na rad i výmena sériových reproduktorov za lepšie. Tu sa siahlo na najvrchnejšiu policu zo sortimentu renomovanej nemeckej značky Magnat a karavan je ozvučený reproduktormi série Magnat Selection 216 Reference.

 

Osadenie reproduktorov do dverí a interiéru je riešené ako komplexná laminovaná zástavba s osadením na MDF krúžky do kompletne vytlmených a uzatvorených dverí. Výsledné osadenie v dverách je pastvou pre oči, naviac zvukovo sú tieto reproduktory na špici triedy. Výkonovo sa o reproduktory stará 4-kanálový digitálny mini-zosilňovač  Alpine KTP-445.

 

Multimediálnu zábavu v mieste pobytu rieši viacero navzájom prepojených zariadení. Okrem DVD/CD/mp3/DivX mechaniky v hlavnej jednotke je v systéme zapojený multimediálny prehrávač Alpine KCE-635UB. Táto „krabička“ s USB portom prehráva väčšinu bežných kompresných audio a video formátov a naviac umožňuje priamo prehliadanie dovolenkových fotografií z pripojených USB zariadení. Konkrétne v tomto aute je k prehrávaču pripojený 250GB prenosný HDD, na ktorom je uložený dostatočný objem hudby a videa na celú dovolenku.

 

Kto by potreboval aktuálné a čerstvé informácie, ten môže sledovať televízne vysielanie za jazdy i na mieste dovolenky prostredníctvom televízneho DVB-T tunera Alpine TUE-T150DV, ktorý v spolupráci s dvoma aktívnymi anténami Alpine KAE-205DV zabezpečuje príjem digitálneho terestriálneho TV vysielania kdekoľvek, kde je šírený takýto signál. Ako doplnok je v systéme zapojený i mobilný satelitný prijímač. Zobrazovacie jednotku sú tri – 7“ displej multimediálnej jednotky, LCD panel v obytnej časti vozidla a LCD panel pod markízou zvonku. Takto nakonfigurovaná zostava už pripomína skôr riadiace stredisko NASA ako dovolenkové „presúvadlo-pobytovadlo“....

 

Celý systém sa ovláda prostredníctvom kombinovaného „všetko-v-jednom“ diaľkového ovládania Alpine RUE-4191 alebo prostredníctvom samostatných diaľkových ovládačov pre jednotlivé zariadenia. Dostatok prijímacej kapacity zabezpečuje infračervený senzor Alpine KRE-500E.

 

Čerešničkou na torte je vonkajšia elektro zásuvka, kde sú okrem elektriny vyvedené audio i video signály zo všetkých zariadení s možnosťou prepínania jednotlivých zdrojov. To je špecialitka ALCAM-u a výsledkom je, že na každej z troch obrazoviek sa dá sledovať iný zdroj zábavy alebo počúvať iný zdroj hudby.(!!!)

 

Záver.

Neobvyklé vozidlo a neobvyklé riešenia zo špičkových komponentov. Komplexná ukážka toho, čo všetko je dnes možné zabudovať do vozidla v rozumne zaplatiteľnej cene tak, aby systém bol 100%-tne prakticky využiteľný. A ako zhodnotil auto samotný majiteľ – „Myslím si, že v dnešnej dobe karavan bez multimediálnej jednotky  a takto komplexného riešenia(len s originálnym rádiom a reproduktormi), sú zbytočne vyhodené peniaze...

 

Text: Pavol Serbin            Foto:Alcam – Roman Keszeg

Fotogaléria

Odporúčame

  • Procar-Motorsport s.r.o.
  • jumaz



totalmoney-affiliate

Novinky e-mailom

Chcem byť informovaný e-mailom o zľavách a novinkách.