pridať firmu do katalógu

Kategórie

Najnovšie firmy v katalógu

Autorenta BB,s.r.o.

Mesto: Banská Bystrica
Autorenta - váš spoľahlivý…

Ideal center, spol. s r.o.

Mesto: Matejovce
práškové lakovanie

AJS PARTS

Mesto: Warszawa
velkosklad autodílů

Auto: Pôžičky, úvery, leasing

Mesto: Záhorská Bystrica
Pôžičky, úvery, leasing

www.xenonyBN.sk

Mesto: Bánovce nad Bebravou
Xenóny, Bixenón, projektory,…

Najviac si pozeráte tieto firmy

Najlacnejší Pneuservis Nonstop v Bratislave

Mesto: Ružinov
Najlacnejší pneuservis v…

COBRA TUNING s.r.o.

Mesto: Vrakuňa
predaj tuning a autodoplnkov

AGROBAZÁR - VEĽKÉ RAŠKOVCE

Mesto: Oborín
Naša firma sa zaoberá nákupom…

SHELL Slovakia, s.r.o.

Mesto: Bratislava
Prevádzkovanie siete…

Autovrakovisko Vojkov

Mesto: Říčany u Prahy
kompletní sortiment…
autoadresar.eu

Zaujímavé odkazy

DEMI-Finance.sk

Autosklo JUMAZ.sk

VIP - čistiaci servis

Prečo vymeniť autorádio v aute?

Výmena starej za novú.

Dúfam, že teraz nezastrihali ušami len ženáči ale hlavne priaznivci elektroniky v autách. Výmena klasického sériového autorádia za funkčnejší multimediálny prístroj je totiž v súčasnosti jedným z najčastejších zásahov hneď po kúpe vozidla.

 

Dôvody na výmenu sú rôzne. Počas mojej dlhoročnej praxe sa ale dookola opakujú tieto :

Nevyhovujúca citlivosť tunera sériového rádia a „váhavá“ funkcia AF – náklady výrobcom stlačené na minimum spôsobujú často i u zvučných značiek problémový príjem klasického FM rádia na území nášho členitého a kopcovitého Slovenska. S tým ide ruku v ruke problematické preladzovanie frekvencií danej rozhlasovej stanice medzi sebou počas jazdy naprieč Slovenskom – príjem stanice začína a končí v nepríjemnom šume, kedy sa rádio snaží udržať starú frekvenciu, nakoľko nová nie je dostatočne silná na prepnutie.

 

Zložité alebo naopak nevyhovujúco jednoduché ovládanie funkcií sériového rádia. Obe riešenia sú extrémy ale napriek tomu sa výrobcovia niekedy uchyľujú doslova k zvráteno zložitému ovládaniu cez niekoľko ovládacích panelov – stredová konzola, konzola pod volantom + niekedy i priamo volant. Opačnú stranu barikády bránia tzv. puristi, ktorí sú presvedčení o tom, že ovládanie rádia sa má vykonávať dvojicou mega-multifunkčných tlačidiel. Obe teórie fungujú v kľude showroomu ale čo i len jednoduché prepnutie stanice je za jazdy takmer neriešiteľný problém.

 

Nedostatok prípojných miest pre externé zariadenia a malá kompatibilita s formátmi. Dnes bežné smartfóny, prenosné HDD a prehrávače by mal každý najradšej pripojené naraz k jednému zariadeniu a ideálne pripojenie je kvôli pohodliu bezdrôtové i keď má niekoľko nedostatkov(rušenie, vybíjanie akumulátora zariadenia). Sériovo je dnes k dispozícii AUX konektor pre 3,5mm jack a čoraz častejšie i USB port. Záludosťou je len nutnosť za takúto výbavu si priplatiť.

 

Nedostatočné mapové podklady. Častou vadou je i pri lepšie vybavených multimediálnych prístrojoch zásadný nedostatok – mapové podklady sú buď nedostatočne podrobné alebo nie je doriešená ich aktualizácia. Samozrejmosťou by malo byť menu navigácie a hlasové pokyny v slovenčine, čo ale tiež nie je vždy pravidlom. Povestným tŕňom na krásnej ruži je ovládacie menu samotného prístroja, ktoré je v lepšom prípade len v angličtine.

 

Ako je to teda s výmenou prístroja, ktorý nespĺňa naše požiadavky, za lepší?

 

Tu na nás výrobcovia automobilov nachystali niekoľko malých ale účinných „pastičiek“. V prvom rade sa predháňajú v tom, kto navrhne dizajnovo čo najzložitejší prístroj, ktorý okrem unikátneho výzoru hlavne znemožní jeho výmenu, nakoľko je na míle vzdialený normovanému 2DIN rozmeru/tvaru aftermarketových multimediálnych jednotiek. Doslova obskúrnosťou je displej oddelený od rádia naviac zdupľovaný displejom v multifunkčnom displeji palubného PC.

 

Ďalšou  „fintou“ je použitie tlačidiel na ovládanie rádia umiestnených na volante – jednoznačne ide o príspevok k bezpečnosti jazdy, no existuje len málo výrobcov elektroniky, ktorý poskytujú podporu pre ovládanie svojich zariadení pomocou tlačidiel na volante – väčšinou prostredníctvom špecifických adaptérov.

 

Tretím klincom do rakvy výmeny sériového rádia za aftermarketové je tzv.integrácia – viacero zvukov v automobile(zvuk smeroviek, výstražného trojuholníka, parkovacích senzorov a výstrah palubného PC) sa tvorí priamo v sériovom rádiu. Po jeho výmene zostane auto „ticho“, čo bezpečnosti neprispieva, skôr naopak.

 

Na všetky vyššie spomenuté „pastičky“ existuje riešenie v spolupráci výrobcov elektroniky s výrobcami autopríslušenstva, kedy vznikajú komplexné kity pre výmenu obsahujúce montážny rámik v potrebnej povrchovej úprave a farbe, adaptér pre ovládanie tlačidlami z volantu, anténny adaptér a v prípade potreby i tzv. sound recovery kit – zariadenie zabezpečujúce obnovu výstražných zvukov. Aktuálne najďalej v integrácií svojich zariadení je japonská značka Alpine, ktorá v súčinnosti s najväčšími výrobcami príslušenstva poskytuje dokonalé integrované riešenia pre drvivú väčšinu automobilov na trhu za férovú cenu. Orientačné ceny sa pohybujú už od 69 EUR za najjednoduchšie až po 199 EUR za najzložitejšie kity.

 

A akú multimediálnu jednotku si vybrať? V 2DIN-ovom segmente má Alpine niekoľko produktov rozdelených podľa cenových hladín.

 

Najjednoduchším a najlacnejším prístrojom je Alpine IVE-W530BT za 449 EUR. V tejto cene už prístroj obsahuje pokročilý Bluetooth modul Parrot vo verzii PLUS, ktorý podporuje audiostreaming cez BT. Samozrejmosťou je DVD/CD/mp3/DivX mechanika ako i USB port s možnosťou prehrávať DivX formáty. K prístroju sa dá pripojiť externý navigačný modul ako i rôzne AV zariadenia. Podsvietenie tlačidiel i pozadia je viacfarebné a umožňuje prispôsobiť vzhľad prístroja vzhľadu prístrojovej dosky. Priaznivú cenu sa podarilo dosiahnuť využitím užívateľského prostredia z predchádzajúcej generácie prístrojov.

 

Vyššiu strednú triedu zastupuje Alpine IVE-W920R za 999 EUR (teraz v uvádzacej akcii za 899 EUR). Tento model má naviac zabudovanú navigáciu, rozsiahle možnosti nastavenia zvuku i obrazu, vyspelejšiu technologickú základňu a využíva nové užívateľské prostredie, ktoré extrémne zjednodušuje obsluhu prístroja za jazdy. Naviac sa tento model dá individualizovať pre dve rozličné osoby, ktoré zariadenie samo rozpozná podľa bluetooth profilu a následne upraví kompletné menu, farebný profil a všetky predvoľby v závislosti od preferencií tej ktorej osoby.

 

TOP triedu zastupujú dva modely v rovnakej cene 1.299 EUR(teraz v uvádzacej akcii za 999 EUR) a to Alpine INE-W928R, čo je vlastne model W920R s rozmernejšou 8“ obrazovkou !!! Jedná sa o najväčší LCD monitor zabudovateľný do vozidla na trhu. Prémiovým modelom značky a jeho vlajkovou  loďou je model Alpine INA-W910R, čo je nekompromisný multimediálny kombajn s množstvom funkcií, ktorý poskytuje dokonalú audiovizuálnu zábavu na cestách spojenú s pracovnými funkciami – jednotka má zabudovaný navigačný modul a bluetooth Parrot.

 

Ako je to s užívateľskou hodnotou?

 

Všetky jednotky Alpine podporujú ovládanie tlačidlami zo sériového volantu prostredníctvom adaptérov. Modely od vyššej strednej triedy podporujú i zobrazovanie informácií na pôvodných oddelených displejoch sériových autorádií. Všetky modely Alpine pre rok 2012/2013 majú užívateľské prostredie a všetky menu prístroja v slovenčine rovnako ako i menu navigácie a hlasové pokyny. Aktualizácia máp je zabezpečovaná zárukou najnovších mapových podkladov, kedy do 30dní od kúpy prístroja je možné aktualizovať si mapy cez internet ZDARMA ! Samozrejmosťou je kvalitný príjem rádia, kde sa využíva citlivý tuner Sanshin vo všetkých modeloch značky.

 

Pre viac informácií o integrácií navigačných a multimediálnych prístrojov nielen značky Alpine kliknite na www.audio.sk.

 

Text: Pvol Serbín   Foto: AOEU

 

Na ukážku:

VW Golf 5 a MB A Classe s pôvodným rádiom a s novým multifunkčným zariadením.


Fotogaléria

Odporúčame

  • Procar-Motorsport s.r.o.
  • jumaz



totalmoney-affiliate

Novinky e-mailom

Chcem byť informovaný e-mailom o zľavách a novinkách.