pridať firmu do katalógu

Kategórie

Najnovšie firmy v katalógu

Autorenta BB,s.r.o.

Mesto: Banská Bystrica
Autorenta - váš spoľahlivý…

Ideal center, spol. s r.o.

Mesto: Matejovce
práškové lakovanie

AJS PARTS

Mesto: Warszawa
velkosklad autodílů

Auto: Pôžičky, úvery, leasing

Mesto: Záhorská Bystrica
Pôžičky, úvery, leasing

www.xenonyBN.sk

Mesto: Bánovce nad Bebravou
Xenóny, Bixenón, projektory,…

Najviac si pozeráte tieto firmy

Najlacnejší Pneuservis Nonstop v Bratislave

Mesto: Ružinov
Najlacnejší pneuservis v…

COBRA TUNING s.r.o.

Mesto: Vrakuňa
predaj tuning a autodoplnkov

AGROBAZÁR - VEĽKÉ RAŠKOVCE

Mesto: Oborín
Naša firma sa zaoberá nákupom…

SHELL Slovakia, s.r.o.

Mesto: Bratislava
Prevádzkovanie siete…

Autovrakovisko Vojkov

Mesto: Říčany u Prahy
kompletní sortiment…
autoadresar.eu

Zaujímavé odkazy

DEMI-Finance.sk

Autosklo JUMAZ.sk

VIP - čistiaci servis

Vyskúšali sme Opel Corsa 1.3 CDTi ecoFLEX Enjoy - Ekologický model

 
Súčasne predávaná štvrtá generácia typu Opel Corsa mala premiéru v roku 2006. Ani v súčasnosti nestráca priazeň zákazníkov, čo je pre automobilku veľmi dobre, keďže tento typ tvorí približne 30 % z predaných vozidiel Opel. Začiatkom jari roku 2010 začal Opel vyrábať modernizovanú Corsu, pričom ťažiskom modernizácie boli úpravy motorov, aby všetky vyhovovali emisnej norme Euro 5.
 
Po tejto „technickej“ modernizácii došlo v závere roka aj k miernej vzhľadovej inovácii. Zmenila sa najmä „tvár“, teda predná časť karosérie. Aktuálnu podobu Corsy sme vyskúšali so vznetovým 1,3-litrovým motorom s veľmi slušným výkonovým potenciálom – výkonom 70 kW a ktrútiacim momentom 190 Nm. S motorom 1.3 CDTi sme už Corsu skúšali, nemala však nálepku ecoFLEX... Cesta za menšou spotrebou nafty a najmä menšími emisiami kysličníka uhličitého pri tomto ekologickom modeli vedie nielen cez úpravu motora, ale aj vozidla. Motor má turbodúchadlo s variabilným usmerňovaním prúdu spalín na lopatky turbíny a dosahuje väčší plniaci tlak. Kompresný pomer je zmenšený – z 18:1 na 16,8:1.
 
Najväčšia hodnota krútiaceho momentu klesla z 210 Nm na 190 Nm, ale špičková hodnota sa predtým držala v rozmedzí otáčok 1750 až 2500 za minútu, teraz je horná hranica natiahnutá na 3250 ot./min. Kým motor bez úpravy „eco“ spolupracuje so šesťstupňovou prevodovkou, upravený konštruktéri spojili len s päťstupňovou, s „dlhšími“ prevodmi od tretieho stupňa vyššie, čo lepšie vyhovuje dosiahnutiu dobrých výsledkov v normovaných testoch spotreby a emisií. Pre zmenšenie aerodynamického odporu má táto Corsa o 20 mm zmenšenú svetlú výšku, upravené vstupné otvory v prednom čele karosérie a pneumatiky s menším valivým odporom.
 
S Corsou s ecoFLEXom sa ani na úsekoch umožňujúcich jazdu ustálenou rýchlosťou 50 km/h nedá jazdiť so zaradeným piatym prevodovým stupňom. Otáčky motora sú hlboko pod úrovňou odpovedajúcou najväčšej hodnote krútiaceho momentu a motor sa „dusí“. Treba preradiť o stupeň nižšie, očakávaný efekt zmenšenia spotreby pri menších otáčkach motora sa teda nedostavil. Druhý extrém – jazda pri rýchlosti 130 km/h na diaľnici pri zaradenom piatom prevodovom stupni vyžaduje otáčky motora v okolí značky 2800 za minútu a spotreba na palubnom počítači je mierne pod 5,5 l/100 km. Motor by zrejme pri tejto rýchlosti zvládol aj „šestku“, ale ekologický model Corsy takýto prevodový stupeň nemá. S týmto modelom sa dá naozaj jazdiť aj blízko úrovniam spotreby nafty uvádzanej výrobcom, ale chce to od vodiča mimoriadne sústredenie sa.
 
A potom je už akákoľvek radosť z jazdy tá tam. A k by sme si mali vybrať Corsu poháňanú motorom 1.3 CDTi, tak radšej bez prívlastku ecoFLEX. U nás nie sú modely s oficiálne uvádzanými menšími emisiami daňovo zvýhodnené.
 
Vďaka šesťstupňovej prevodovke má takýto model v reálnej prevádzke rovnakú spotrebu ako „eco“, ale vďaka väčšej svetlej výške s ním ľahšie zaparkujete na mieste, kde treba čiastočne prejsť na chodník cez vyšší obrubník. A to je len jedna z výhod „klasiky“.
 
VÝROBCOM UVÁDZANÉ PARAMETRE
 
Motor: 1.3 CDTi: 4-valcový, 16-ventilový prepĺňaný vznetový, vstrekovací systém common rail, kompresný pomer 16,8:1, zdvihový objem 1248 cm3, najväčší výkon 70 kW pri 4000 ot./min., krútiaci moment 190 Nm pri 1750 až 3250 ot./min.
 
Prevody: 5-stupňová ručne ovládaná prevodovka, pohon kolies prednej nápravy.
 
Podvozok: predné kolesá zavesené na vzperách McPherson a spodných trojuholníkových ramenách, priečny skrutný stabilizátor, zadná vlečená náprava so skrutne pružnou priečkou, vinuté pružiny, kotúčové brzdy vpredu, bubnové vzadu, hrebeňové riadenie s elektrickým posilňovačom, obrysový priemer otáčania 10,55 m, pneumatiky rozmeru 185/65 R 15.
 
Karoséria: 5-dverová, 5-miestna typu hatchback.
 
Rozmery, hmotnosti, objemy: d/š/v 3999/1737/1488 mm, rázvor náprav 2511 mm, rozchod kolies vpredu/vzadu 1485/1478 mm, pohotovostná/celková hmotnosť 1259/1635 kg, objem batožinového priestoru 285/1100 l, objem palivovej nádrže 45 l.
 
Prevádzkové vlastnosti:
 ·         1.3 CDTi: najväčšia rýchlosť 177 km/h, zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 12,3 s, spotreba nafty v mest./mimomest. cykle/kombinovanej prevádzke 4,5/3,1/3,6 l/100 km, CO2 95 g/km. 1.2
 
·         Twinport Ecotec: najväčšia rýchlosť 172 km/h. zrýchlenie z 0 na 100 km za 13,6 s, spotreba 95-oktán. benzínu v mest./mimomest. cykle/kombinovanej prevádzke 4,5/3,1/3,6 l/100 km, CO2 95 g/km.

zdroj: www.mot.sk

Fotogaléria

Odporúčame

  • Procar-Motorsport s.r.o.
  • jumaz



totalmoney-affiliate

Novinky e-mailom

Chcem byť informovaný e-mailom o zľavách a novinkách.