pridať firmu do katalógu

Kategórie

Najnovšie firmy v katalógu

Autorenta BB,s.r.o.

Mesto: Banská Bystrica
Autorenta - váš spoľahlivý…

Ideal center, spol. s r.o.

Mesto: Matejovce
práškové lakovanie

AJS PARTS

Mesto: Warszawa
velkosklad autodílů

Auto: Pôžičky, úvery, leasing

Mesto: Záhorská Bystrica
Pôžičky, úvery, leasing

www.xenonyBN.sk

Mesto: Bánovce nad Bebravou
Xenóny, Bixenón, projektory,…

Najviac si pozeráte tieto firmy

Najlacnejší Pneuservis Nonstop v Bratislave

Mesto: Ružinov
Najlacnejší pneuservis v…

COBRA TUNING s.r.o.

Mesto: Vrakuňa
predaj tuning a autodoplnkov

AGROBAZÁR - VEĽKÉ RAŠKOVCE

Mesto: Oborín
Naša firma sa zaoberá nákupom…

SHELL Slovakia, s.r.o.

Mesto: Bratislava
Prevádzkovanie siete…

Autovrakovisko Vojkov

Mesto: Říčany u Prahy
kompletní sortiment…
autoadresar.eu

Zaujímavé odkazy

DEMI-Finance.sk

Autosklo JUMAZ.sk

VIP - čistiaci servis

Stáčanie tachometrov - trestný čin ?


Podľa Spolku na ochranu vlastníkov automobilov - SOVA je firiem ktoré ponúkajú stáčanie tachometrov o niečo menej. Po roku SOVA overila počet takýchto podnikavcov, ktorí na internete ponúkajú tieto úpravy tachometrov. 


Po minuloročnom škandále, kedy SOVA zverejnila len prvých 21 spoločností v internetovom vyhľadávači, spolok zaznamenal určitý posun. Napriek tomu, že niektoré zo zverejnených firiem už svoju činnosť neprevádzkujú, alebo ju už nezverejňujú na internete, iné sa schovávajú za pojmy ako kalibrácia tachometrov a pod.
Títo špekulanti dokonca pripojili k svojim ponukám upozornenia o tom, že tachometre upravujú len pre „študijné a experimentálne“ účely. Veľa napovedia aj znenia ako: „Všetky zmeny a nastavenia vykonávame len pre servisné účely. Tachometer automobilu nie je štátom ciachované meradlo a je ním možné ľubovoľne manipulovať. Akékoľvek zmeny, ktoré však nekorešpondujú so skutočnosťou ste pri predaji povinný oznámiť, inak sa môžte dopustiť nezákonného konania.“


Novým trendom je tiež väčšia ponuka technických prostriedkov, ktoré stáčanie tachometrov umožňujú. Predseda o.z. SOVA, varuje pred touto vlnou: „Zväčšujúce sa množstvo predajcov zariadení a softvéru, ktoré nastavenie tachometrov umožňujú, spôsobuje návrat stáčania kilometrov do garáží širokej verejnosti. Laik dokáže pomocou týchto programov a notebooku nastaviť stav kilometrov bez akejkoľvek odbornej pomoci. Väčšinou súkromné inzeráty sú plné ponúk na toto vybavenie už od 100 €, samozrejme nelegálneho a pochybného pôvodu. Napočítali sme až desiatky aktuálnych ponúk.“


Naši odborníci z tejto oblasti sa síce zhodujú, že podobný zákon by zrejme nedosiahol okamžité vyčistenie slovenského trhu, ale bolo by možné  postihovať profesionálnych podvodných predajcov jazdených vozidiel, a chuť na nelegálne úpravy týchto dát by týmto zákonom stratila aj laická verejnosť. Celú problematiku zhŕňa predseda SOVA slovami: „Rovnako dôležitá ako zmena zákona je však aj osveta verejnosti. Ľudia sa tiež musia naučiť dôkladne kontrolovať kupované auto.“
Podľa združenia SOVA je jediným riešením jasná kriminalizácia pretáčania tachometrov podobne ako je to v Belgicku, Nemecku, či USA. "V týchto krajinách je trestné nielen pretáčať dáta na tachometri, ale aj ponúkať túto službu, či programy a prístroje, ktoré toto umožňujú. V tejto situácii tak už nie je potrebné dokazovať úmysel podviesť kupujúceho. Stačí dokázať, že niekto tachometer pretočil, a nasleduje trest odňatia slobody, prípadne veľmi vysoká pokuta.


Podľa SOVA totiž nejde pri pretáčaní tachometrov iba o hmotnú škodu, ktorá vzniká podvodným zvýšením ceny jazdeného auta. Vodič takto upraveného vozidla netuší, že auto má najazdených viac kilometrov a vystavuje riziku poškodenia zdravia, či ohrozenia života. Automobil a jeho dôležité súčiastky - diely sú totiž výrazne inak opotrebované, než by majiteľ podľa stavu tachometra predpokladal.
 
Viac informácií o tom, ako odhaliť triky predajcov jazdených automobilov nájdete v príručke SOVA pre bezpečnú kúpu ojazdenky na http://www.zdruzenie-sova.sk/prirucka.pdf , ktorú tento rok združenie pripravilo v spolupráci s PZ SR už v 2. vydaní.

zdroj: www.zdruzenie-sova.sk

Fotogaléria

Odporúčame

  • Procar-Motorsport s.r.o.
  • jumaz



totalmoney-affiliate

Novinky e-mailom

Chcem byť informovaný e-mailom o zľavách a novinkách.