pridať firmu do katalógu

Kategórie

Najnovšie firmy v katalógu

Autorenta BB,s.r.o.

Mesto: Banská Bystrica
Autorenta - váš spoľahlivý…

Ideal center, spol. s r.o.

Mesto: Matejovce
práškové lakovanie

AJS PARTS

Mesto: Warszawa
velkosklad autodílů

Auto: Pôžičky, úvery, leasing

Mesto: Záhorská Bystrica
Pôžičky, úvery, leasing

www.xenonyBN.sk

Mesto: Bánovce nad Bebravou
Xenóny, Bixenón, projektory,…

Najviac si pozeráte tieto firmy

Najlacnejší Pneuservis Nonstop v Bratislave

Mesto: Ružinov
Najlacnejší pneuservis v…

COBRA TUNING s.r.o.

Mesto: Vrakuňa
predaj tuning a autodoplnkov

AGROBAZÁR - VEĽKÉ RAŠKOVCE

Mesto: Oborín
Naša firma sa zaoberá nákupom…

SHELL Slovakia, s.r.o.

Mesto: Bratislava
Prevádzkovanie siete…

Autovrakovisko Vojkov

Mesto: Říčany u Prahy
kompletní sortiment…
autoadresar.eu

Zaujímavé odkazy

DEMI-Finance.sk

Autosklo JUMAZ.sk

VIP - čistiaci servis

Vyskúšali sme za Vás Opel Corsu

Opel Corsa 1,3 CDTi ecoFLEX Enjoy

Ekologický model

Súčasne predávaná štvrtá generácia typu Opel Corsa mala premiéru v roku 2006. Ani v súčasnosti nestráca priazeň zákazníkov, čo je pre automobilku veľmi dobre, keďže tento typ tvorí približne 30 % z predaných vozidiel Opel. Začiatkom jari minulého roka Opel začal vyrábať modernizovanú Corsu, pričom ťažiskom modernizácie boli úpravy motorov, aby všetky vyhovovali emisnej norme Euro 5.

Po tejto „technickej“ modernizácii došlo aj k miernej vzhľadovej inovácii. Zmenila sa najmä „tvár“, teda predná časť karosérie. Aktuálnu podobu Corsy sme vyskúšali so vznetovým 1,3-litrovým motorom s veľmi slušným výkonovým potenciálom – výkonom 70 kW a ktrútiacim momentom 190 Nm. S motorom 1.3 CDTi sme už Corsu skúšali pred vyše rokom, nemala však nálepku ecoFLEX... Cesta za menšou spotrebou nafty a najmä menšími emisiami kysličníka uhličitého pri tomto ekologickom modeli vedie nielen cez úpravu motora, ale aj vozidla. Motor má turbodúchadlo s variabilným usmerňovaním prúdu spalín na lopatky turbíny a dosahuje väčší plniaci tlak. Kompresný pomer je zmenšený – z 18:1 na 16,8:1.

Najväčšia hodnota krútiaceho momentu klesla z 210 Nm na 190 Nm, ale špičková hodnota sa predtým držala v rozmedzí otáčok 1750 až 2500 za minútu, teraz je horná hranica natiahnutá na 3250 ot./min. Kým motor bez úpravy „eco“ spolupracuje so šesťstupňovou prevodovkou, upravený konštruktéri spojili len s päťstupňovou, s „dlhšími“ prevodmi od tretieho stupňa vyššie, čo lepšie vyhovuje dosiahnutiu dobrých výsledkov v normovaných testoch spotreby a emisií. Pre zmenšenie aerodynamického odporu má táto Corsa o 20 mm zmenšenú svetlú výšku, upravené vstupné otvory v prednom čele karosérie a pneumatiky s menším valivým odporom.

S Corsou s ecoFLEXom sa ani na úsekoch umožňujúcich jazdu ustálenou rýchlosťou 50 km/h nedá jazdiť so zaradeným piatym prevodovým stupňom. Otáčky motora sú hlboko pod úrovňou odpovedajúcou najväčšej hodnote krútiaceho momentu a motor sa „dusí“. Treba preradiť o stupeň nižšie, očakávaný efekt zmenšenia spotreby pri menších otáčkach motora sa teda nedostavil. Druhý extrém – jazda pri rýchlosti 130 km/h na diaľnici pri zaradenom piatom prevodovom stupni vyžaduje otáčky motora v okolí značky 2800 za minútu a spotreba na palubnom počítači je mierne pod 5,5 l/100 km. Motor by zrejme pri tejto rýchlosti zvládol aj „šestku“, ale ekologický model Corsy takýto prevodový stupeň nemá. S týmto modelom sa dá naozaj jazdiť aj blízko úrovniam spotreby nafty uvádzanej výrobcom, ale chce to od vodiča mimoriadne sústredenie sa.

A potom je už akákoľvek radosť z jazdy tá tam. A k by sme si mali vybrať Corsu poháňanú motorom 1.3 CDTi, tak radšej bez prívlastku ecoFLEX. U nás nie sú modely s oficiálne uvádzanými menšími emisiami daňovo zvýhodnené.

Vďaka šesťstupňovej prevodovke má takýto model v reálnej prevádzke rovnakú spotrebu ako „eco“, ale vďaka väčšej svetlej výške s ním ľahšie zaparkujete na mieste, kde treba čiastočne prejsť na chodník cez vyšší obrubník. A to je len jedna z výhod „klasiky“.

VÝROBCOM UVÁDZANÉ PARAMETRE

Motor: 1.3 CDTi: 4-valcový, 16-ventilový prepĺňaný vznetový, vstrekovací systém common rail, kompresný pomer 16,8:1, zdvihový objem 1248 cm3, najväčší výkon 70 kW pri 4000 ot./min., krútiaci moment 190 Nm pri 1750 až 3250 ot./min.

Prevody: 5-stupňová ručne ovládaná prevodovka, pohon kolies prednej nápravy.

Podvozok: predné kolesá zavesené na vzperách McPherson a spodných trojuholníkových ramenách, priečny skrutný stabilizátor, zadná vlečená náprava so skrutne pružnou priečkou, vinuté pružiny, kotúčové brzdy vpredu, bubnové vzadu, hrebeňové riadenie s elektrickým posilňovačom, obrysový priemer otáčania 10,55 m, pneumatiky rozmeru 185/65 R 15.

Karoséria: 5-dverová, 5-miestna typu hatchback.

Rozmery, hmotnosti, objemy: d/š/v 3999/1737/1488 mm, rázvor náprav 2511 mm, rozchod kolies vpredu/vzadu 1485/1478 mm, pohotovostná/celková hmotnosť 1259/1635 kg, objem batožinového priestoru 285/1100 l, objem palivovej nádrže 45 l.

Prevádzkové vlastnosti:

· 1.3 CDTi: najväčšia rýchlosť 177 km/h, zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 12,3 s, spotreba nafty v mest./mimomest. cykle/kombinovanej prevádzke 4,5/3,1/3,6 l/100 km, CO2 95 g/km. 1.2

· Twinport Ecotec: najväčšia rýchlosť 172 km/h. zrýchlenie z 0 na 100 km za 13,6 s, spotreba 95-oktán. benzínu v mest./mimomest. cykle/kombinovanej prevádzke 4,5/3,1/3,6 l/100 km, CO2 95 g/km.

zdroj: www.mot.sk

Fotogaléria

Odporúčame

  • Procar-Motorsport s.r.o.
  • jumaz



totalmoney-affiliate

Novinky e-mailom

Chcem byť informovaný e-mailom o zľavách a novinkách.